Krelekamp.net

De dag begint in Grand Marais aan het Lake Superior, USA. Als we grijs en zwart water geloosd hebben en nieuwe schoon water hebben getankt, rijden we eerst naar de supermarkt om wat inkopen te doen. Nou ja, naar de Groceries. Daarna rijden we het Nat. Lakeshore Park Pictured Rocks binnen. We weten van te voren dat we de gekleurde rotsen niet zullen zien, omdat die voor ons precies aan de andere kant van het Park liggen en dus veel te ver weg zijn. Maar er is genoeg om wel te zien. En zó indrukwekkend mooi, onvoorstelbaar. Eerst gaan we naar de Sable Falls. Bovenaan staat een bordje dat de weg niet helemaal schoon zal zijn, maar wij denken dat dat wel mee zal vallen. We lopen naar het uitzichtspunt toe en ontdekken daar dat we "wat" trappen af moeten: namelijk 161 treden. En inderdaad, onderaan moeten we over bevroren ijs lopen en dus is dat wel erg eng. Maar het uitzicht op de waterval is mooi.

Natuurlijk moet je dan wel weer 161 treden omhoog en dat is heel erg veel. We rijden weer een stuk verder langs de kustlijn en komen bij Log Slide. De kust bestaat hier uit hoge zandduinen en daarin is duidelijk een grote diepe geul te zien: vroeger gebruikte de houtkappers deze plek om de boomstammen vanuit het bos naar beneden (30 meter lager) op het strand te gooien. Vandaar gingen ze in boten naar Grand Marais. Er staat een waarschuwing bij dat de Log Slide naar beneden gaan in enkele seconden is gedaan, maar weer omhoog klimmen zal ruim een uur kosten (met ernaast de afbeelding van een ambulance!) Ook hier is het Lake indrukwekkend. We zien ook Au Sable Point Lighthouse.

En heel in de verte een vrachtboot: het lijkt alsof we alleen op de wereld zijn en het is heel erg stil. Warner fotografeert een kleine squirrel, die bijna doet alsof hij voor hem poseert.

Vanaf hier rijden we door naar Hurrican River, wat we alleen vanuit de camper bekijken en dan verder door naar Lake Superior Outlook. Ook weer wonderschoon, het bootje in de verte is iets opgeschoven. We draaien de camper en rijden de 30 miles terug naar Grand Marais. Dit om te voorkomen dat we met de camper gravelroads moeten rijden en dan zijn we niet verzekerd. In Grand Marais drinken we koffie met een Bacon-Crème-Muffin. Lijkt een rare kombinatie, maar smaakt heerlijk. Vandaar via Seney, McMillan, Hubert naar Sault Ste Marie USA. We nemen de tolbrug

en komen in Sault Ste Marie Canada uit. Sault is frans voor stroomversnelling en de rivier heet de sainte Marie. Natuurlijk wel eerst de douane passeren en in de spits duurt dat eventjes. We krijgen een 2de Canadees stempel in ons paspoort. Na 11 km staan we op een KOA campground. Waar we eerst een was doordraaien.
Het is 235 km na vanmorgen, de dag was helder en zelfs een beetje lauwwarm: zo'n 17 gr C. In de zon veel meer. Het is de eerste avond dat we buiten zitten en geen kachel aan hoeven in de camper. We eten ijs en verder aard-vlees-groente.