Krelekamp.net

Dag 7 16-6-18 Koblenz en Festung Ehrenbreitstein

Na het ontbijt fietsen we via de Balduinbrücke naar Deitsches Ecke. We keken er al een dagje tegenaan vanaf de overkant van de rivier Mosel, maar nu staan we er echt. Het grote beeld van Kaiser Wilhelm. Hij kijkt neer op de samenstroming van de Mosel en de Rhein. De Mosel met veel klei erin, bruinig dus en de Rhein groenig van kleur. Daarna fietsen we naar het beginpunt van de kabelbaan. We parkeren de fietsen daar. En het meisje achter de kassa vraagt bescheiden of we misschien al rentner zijn. Ja dus, wat ons korting oplevert. We gaan met de kabelbaan over de Rijn heen naar boven naar het fort. Leuk om mee te maken. De schepen varen zo onder je door.

Boven moeten we een flink stuk lopen tot aan de ingang van de vesting. En dan begint het lopen pas echt. Maar wat een mooie en uitgebreide vesting is dit. Prachtig. Er zijn sommige audio uitbeeldingen. Marsmuziek bv en van marcherende soldaten. We lopen eerst tot aan het eerste uitzichtspunt. Daar nemen we koffie en thee, hierboven geen kaffee hag, wat je hier meestal juist erg veel kunt krijgen. Daarna bekijken we de Fahenturm. Waar op verdieping -2 een geschiedenis in video en audio verbeeld wordt. En in 4 talen, ook in Nederlands. Erg waardevol om te horen. Daarna bekijken we de Festungkirche. Waar we veel uitleg over de daar hangende kunst krijgen. Ik vraag of de kerk ook nog een kerkelijke funktie heeft; o, kwamen we voor de kerk? De kindertentoonstelling in het gebouw daarnaast, slaan we over.

Op het terras buiten eten we een flammkuchen, een pulled turkey sandwich en franse friet (internationaal dus), we delen alles netjes. Daarna gaan we tentoonstellingsgebouwen in: de gewerenmakerij, de kanonnengalerij, allerlei portretten van bewoners van de vesting, de voedselvoorziening op de vesting en de gevangenis van de vesting. Daarna lopen we weer terug naar de kabelbaan en fietsen langs de Italiaan voor een lekkere ijs, om onze vakantie te besluiten.

Om 4 uur zijn we, zeer vermoeid, weer terug op de camping. Waar we tot half 10 's avonds buiten kunnen zitten. Met 27'C. Dan begint het ineens te waaien en te regenen. Een vermoeiende, maar mooie, intensieve dag is teneinde.

Gezien vanaf de landtong

de Moezel

plus de Rijn

is samen de Rijn

Uitzicht op de camping

We vertrekken met de kabelbaan richting Ehrenbreitstein

Uitzicht vanuit kabelbaan

Uitzicht vanuit kabelbaan

Monument op grote plein

Uitzicht richting camping

Uitzicht op Rijn en Moezel samen

De Moezel komt uit in de Rijn

de Rijn

Het grote binnenplein

Doorkijkje tussen te kantelen door.

Gedeelde lunch, ieder de helft van alles...

 

IJsjes ter afsluiting van de vakantie

volgens de tracklog 13,12 km afgelegd