Krelekamp.net

We werden wakker van de wekker. Na het ontbijt zijn we met de camper naar het gebouw van the Scottish Parliament. Het gebouw ziet er futuristisch uit, is van de hand van de Catalaanse architect Miralles. We bekeken alleen de buitenkant. De architect streeft erna, dat het lijkt alsof het gebouw uit de grond oprijst, met in beton gestorte boomstammetjes en houten palen voor de ramen. Het misstaat overigens niet in de omgeving.

Scottish Parliament Building

Er recht tegenover ligt Palace of Holyroodhouse en aan de andere kant de rotsen van Salisbury Crags (waar op deze zonnige ochtend erg veel mensen omhoog klimmen, om over de stad uit te kijken). De top van deze rots heet Arthur's Seat. Daarna nemen we bij het café at the Palace koffie, om daarna met de audiotour te beginnen in het Palace.


Fontein op voorplein kasteel


Binnenplaats kasteel


Ruine van kathedraal


Ingang kathedraal

Ik mag als gehandicapte met de lift van de Queen. Waar een afgeschermde spiegel in zit: kan de queen kijken of haar haar of haar hoed wel goed zit. We bekijken de kamers, de diningroom, de slaapkamers en de huiskamers. In de toren kun je nog naar boven. Ik kan dat niet lopen, maar als ik er op sta, mag ik daar een video-impressie van kijken. Warner loopt wel de smalle trap op en een andere af. Ik word via een bredere trap, onder supervisie, naar hem toegebracht. Al het vrouwelijke personeel loopt in kilt, de mannen met baret op en van dezelfde geruite stof een lange broek. De plafonds van dit paleis zijn (misschien tè) overdadig versierd. Maar het geheel is erg mooi. Ook leuk om te weten dat het nog steeds gebruikt wordt. We kijken ook nog de ruïne van de Abbey of the Palace, maar de tuinen slaan we over. Hierna nemen we een lunch in het Café at the Palace.


Koffie Met (en eerlijk delen)

En ineens plenst het van de regen. Als die regen over is lopen we naar de camper. We rijden bijna de hele Royal Mile af om daarna via Princes Street naar de voorstad Dalmeny te rijden. Via een zeer smalle, onverharde weg langs het Firth of Forth kun je naar een uitkijkpunt rijden. Daar keren we met moeite de camper en worden nat door het opspattende water. Maar je hebt er uitzicht op de 3 bruggen: de Forth Bridge (ijzeren constructie voor de trein verbinding) , de Forth Road Bridge en de Queensferry Crossing. Je ziet ze amper goed achter elkaar. Maar wel indrukwekkend.


De drie bruggen over Firth of Forth


Spoorbrug met trein

We rijden verder door de High Street van het plaatsje Queensferry. Uiteindelijk komen we op een spiksplinter nieuwe camping uit bij de natuurreservaat Beecraigs Country Park nabij Linlithgow. Mooi, maar je staat overal op grind. Zéér ruime plekken, dat wel. De morgen was helder met veel zonneschijn, vanaf een uur of 3 zo nu en dan een heftige regenbui. En sinds we op de camping staan waait het hard. Overdag was het 16'C.


We reden 47 km.