Krelekamp.net

dag 5  woensdag 9 september 2020

Vanmorgen liep de wekker weer om 8 uur af. Na het ontbijt zijn we in de richting van Röttingen, wat eigenlijk terug is op onze route, eerst in Creclingen naar de Herrgottskirche gegaan. Het is een Evangelische Kirche. Het bevreemd mij altijd een beetje als je voor een kerk, die nog in gebruik is als kerk, toegang moet betalen. Vraag dan een vrijwillige bijdrage voor onderhoud. Maar hier is een Maria altaar gesneden uit lindenhout van de beroemde Tilman Riemenschneider. (1460-1531). Werkelijk indrukwekkend, het ragfijne snijwerk. Maria ter hemelopneming is het onderwerp van het altaarstuk. Jammer genoeg mag je geen foto's nemen. We proberen dat slinks wel te doen. Alle altaren in de kerk zijn mooi verzorgd. De wandschildering van de Christophorus is, door zijn grootte, niet in verhouding tot de rest van de kunst in de kerk, vinden wij.
Daarna rijden we door naar Röttingen. Daar is enkele jaren terug een projekt gestart met zonnewijzers. Er zijn er 33. We volgen een deel van de wandelroute erlangs. Zien enige zeer bizondere exemplaren, maar ook zeer gewone in een afwijkende kleur. Halverwege de wandeling nemen we koffie met apfelstrudel en ijs. Zeer lekker. Op een terras. Voor de zonnewijzers zie de foto's.
Hierna rijden we naar Rothenburg ob der Tauber. Daar willen we het Weinachtsmuseum bezoeken. Maar gelukkig zien we op de parkeerplaats, dat het wegens corona gesloten is. Dus geen wandeling er heen. Omdat we daar zo ver van de Altstadt staan, waar we verder niets specifieks willen bekijken, rijden we door naar de volgende stop. In sommige plaatsen in Duitsland mag je met een camper alleen op aangewezen parkeerplaatsen staan. Dat is hier ook zo.
In Schillingsfürst willen we het slot bekijken. De weg er heen is een wandelgebied. Dat wordt dus alweer wandelen. Het Schloss is alleen te bezichtigen met rondleiding. De volgende is pas over een half uur. We willen niet de roofvogelshow zien. Dus doden we de tijd met een klein ijsje en een werkelijk mooi uitzicht. De rondleidster praat achter haar mondkapje zeer rap Duits en is dus niet altijd te volgen voor ons. Het slot zou opgeknapt kunnen worden. Iemand in de groep stelt de vraag: is het slot van de staat of nog in adellijke handen. Daar mag ze geen antwoord op geven. Er zijn 2 zalen en 1 kamer met zeer prachtig ingelegd parket: net een schilderij. We moeten dan ook vilten over-sloffen aan. De watertoren van Schillingfürst zien we wel, maar staat totaal in de steigers, dus is niet te bewonderen. Vlakbij deze plaats zoeken we een camping uit. De hele dag zeer zonnig weer met zo nu en dan een klein windje. 25'C. We reden 66 km en deden zeer veel stappen.

de Herrgottskirche in Creclingen

zonnewijzers in Röttingen

Uitzicht op Röttingen

Veel windturbines in Duitsland

Uitzicht op Schillingsfürst

Falco jugger, Luggerfalke

Parabuteo unicinctus, Wüstenbussard

Het slot in Schillingsfürst

Waterscheiding tussen Rijn en Donau


We reden vandaag 66 km.