Krelekamp.net

dag 8     12 september 2020    38 jaar geleden werd Pepijn geboren.

Het is vandaag een zaterdag. Dat hadden we niet helemaal tot ons door laten dringen. Na de afwas vertrokken we eerst naar de Lidl in Ellwangen. Daar deden we een beetje chaotisch boodschappen, te veel groenten en te weinig brood en vlees. Maar komt vast wel goed.
Vandaar zijn we naar Wallerstein gereden. Weer terug op de Romantische Strasse dus. In Wallerstein wilden we koffie met taart nemen. We stopten bij een Konditorei. Die ons droog vertelde dat ze om half 1 sloten en het was 12.35 u. We konden nog wel taart-to-go krijgen en koffie/thee-to-go. Dus hebben we dat in onze eigen camper opgegeten en gedronken. Het was immers zaterdag, dus gaan de winkels om 12:30 u dicht in Duitsland. Maar wel taart op de verjaardag van onze zoon. De Pestzuil in Wallenstein is een bekende en inderdaad erg mooi. Verder is hier een imposant groot Joods kerkhof. Dat was minder makkelijk te vinden. Tomtom leidde ons verkeerd, maar googlemaps was helder. Al moesten we over een kavelpad van stelconplaten en een grindweg. Nu nog de ingang van het kerkhof vinden. Uiteindelijk lukte dat ook. Maar het was op slot. Bezichtigen op afspraak via telefoonnr.... maar niet op sabbat. Die zaterdag toch. Het kerkhof was dus verweg van de bewoonde wereld( zoals altijd) maar zeker 2 hectare groot. Nog nooit zo'n groot Joods kerkhof gezien. Er waren ook hele recente grafzerken.
Toen op weg naar Nördlingen, naar het Bayerische Eisenbahn Museum. Daar hebben we geruime tijd rond gedwaald. Het was ook erg groot. Maar nog heel erg veel herstelwerk te doen. Daarna was het 4 uur en besloten we naar de Wohnwagenstelplaz Nördlingen te gaan. De plaatsen met stroom waren allemaal vol, dus staan we nu zonder stroom. Morgen gaan we Nördlingen bekijken. Dat ligt in een krater van een meteorietinslag van 15 miljoen jaar geleden. De steen had een doorsnee van 1,5 km. Er kwam 1,8 miljoen keer zoveel kracht bij vrij als bij de atoombom van Hiroshima!
We reden vandaag 60 km. Het was warm weer, 23-25'c, veel zon en we liepen 5500 stappen.


Pestmonument.


Joodse begraafplaats.


We reden vandaag 59,4 km.